Η τουρκική γλώσσα ανήκει στην τουρκική ομάδα των Αλταϊκών γλωσσών. Έχει ομιλητές στην Τουρκία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, ενώ ομιλείται και από εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής σε άλλες 35 χώρες, καθώς και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε πρώτα γραπτά κείμενα από τον 8 ο αιώνα. Η εμφάνιση της τουρκικής φιλολογίας με τη στενή έννοια συμπίπτει με την ίδρυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (14 ος αιώνας).
Η τουρκική γλώσσα γραφόταν με οθωμανικό τουρκικό αλφάβητο, δηλαδή με το αραβικό αλφάβητο συμπληρωμένο με περσικά γράμματα, αλλά μετά την ορθογραφική μεταρρύθμιση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1928, η τουρκική γράφεται με το τουρκικό αλφάβητο. Το αποτέλεσμα της εισαγωγής του προσαρμοσμένου λατινικού αλφαβήτου ήταν μια δραματική αύξηση στον αλφαβητισμό του πληθυσμού.
Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική και εθνική ποικιλία. Μεταξύ των διασημότερων Τούρκων είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικούκράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ.
ΠΤΥΧΙΑ
Βασικό Επίπεδο (Temel Seviye)
Στο επίπεδο αυτό ο σπουδαστής αποκτά βασικές γνώσεις πάνω στη δομή της γλώσσας, ενώ παράλληλα εξοικειώνεται με το καθημερινό λεξιλόγιο μέσα από ένα πλήθος καταστάσεων (χαιρετισμοί, γραπτή και τηλεφωνική επικοινωνία, πραγματοποίηση αγορών σε μαγαζιά κ.α.). Ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με την πλούσια κουλτούρα της τουρκικής γλώσσας. Το επίπεδο A1 ονομάζεται Temel Seviye 2 και το επίπεδο A2 ονομάζεται Temel Seviye 4.
Μέσο Επίπεδο (Orta Seviye)
Ο σπουδαστής εμβαθύνει στη δομή της γλώσσας και εξοικειώνεται με πιο δύσκολα γραμματικά φαινόμενα. Παράλληλα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, μαθαίνει εκφράσεις και ιδιωματισμούς και έτσι μπορεί να συντάσσει πιο σύνθετα γραπτά κείμενα και να κατανοεί άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ προφορικά μπορεί να αντεπεξέρχεται σε πολύ πιο σύνθετες καταστάσεις. Το επίπεδο B1 ονομάζεται Orta Seviye 4.
Ανώτερο επίπεδο (Yüksek Seviye)
Στο επίπεδο αυτό ο σπουδαστής τελειοποιεί τις γνώσεις του δομικά, συντακτικά και λεξιλογικά τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο με αποτέλεσμα να μπορεί άνετα να εκφράζεται σε μία ποικιλία θεμάτων καθώς και να διαβάζει και να κατανοεί λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα κ.α. Το επίπεδο B2 ονομάζεται Yüksek Seviye 2 και το επίπεδο C1 ονομάζεται Yüksek Seviye 4.
Ανώτατο επίπεδο (Yetkin seviye)
Αυτό είναι το τελικό επίπεδο, δηλαδή το C2.